r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Rutte: burger moet voordelen EU kunnen voelen

woensdag 30 oktober 2013, 21:07
Informal meeting of Heads of State or Government - Arrivals
Bron: The Council of the European Union

LONDEN (ANP) - De beste manier om het wantrouwen en de scepsis tegen de EU weg te nemen, is burgers te overtuigen van de voordelen van de Unie. Niet alleen in tabellen en diagrammen, maar in hun dagelijks leven. Premier Mark Rutte zei dat woensdag in Londen tijdens de jaarlijkse Isaiah Berlin-lezing, genoemd naar de beroemde liberale Britse filosoof.

Volgens Rutte moet de nieuwe Europese Commissie, die aantreedt na de verkiezingen van het Europarlement volgend jaar, twee prioriteiten hebben. Ze moet zorgen voor een ,,meer robuuste’’ interne markt en ze moet de internationale handel bevorderen.

De interne markt is volgens Rutte ,,de motor voor groei en banen’’. Een sterke interne markt is het beste bewijs voor de toegevoegde waarde van de EU. ,,Europeanen voelen het in hun portemonnee.’’

Rutte wil onder meer dat dienstverlenende bedrijven makkelijker in andere lidstaten aan de slag kunnen. Ook moet zo snel mogelijk in heel Europa toegang tot breedbandinternet komen. Verder wil de premier dat de EU het voeren van handel met de VS en Azië makkelijker maakt.

Rutte zei ook dat de EU zich moet beperken tot de taken die het beste op Europees niveau geregeld kunnen worden. Onderwerpen als pensioenen, sociale zekerheid en minimumloon moet ze aan de lidstaten overlaten.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Terug naar boven