r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Deel parlementen van EU-landen tegen oprichting Europees Openbaar Ministerie

woensdag 30 oktober 2013, 9:17
gewijzigd
Tweede Kamer
Bron: © PDC

BRUSSEL (ANP) - Het plan uit Brussel voor een Europees Openbaar Ministerie stuit op verzet. Een reeks Europese parlementen, waaronder dat van Nederland, heeft zich uitgesproken tegen de plannen. De Europese Commissie moet daardoor haar voorstel opnieuw bekijken.

Dat is dinsdag in Brussel en Den Haag vernomen. Diplomaten spreken over een helder signaal. Onder meer de Tweede Kamer trok een zogenoemde gele kaart tegen de plannen van de Europese Commissie. Voldoende andere parlementen deden dat ook, waardoor er een kritische massa is bereikt die Brussel dwingt het voorstel te heroverwegen.

De commissie hoopt met het Europees Openbaar Ministerie de miljoenenfraude met Europees geld beter te kunnen bestrijden. Maar de protesterende parlementen vinden dat justitie een taak moet blijven van de lidstaten zelf.

Het is de tweede keer dat EU-parlementen plannen van de commissie met een gele kaart dwarsbomen. Ruim een jaar geleden zag Brussel zich gedwongen een voorstel in te trekken om het stakingsrecht te wijzigen.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Terug naar boven