r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EP-voorzitter Schulz over migratie: 'wij zijn het rijkste continent, wij kunnen meer doen'

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op vrijdag 25 oktober 2013.

"Lampedusa is het symbool geworden van een Europees migratiebeleid." Dat hield EP-Voorzitter Martin Schulz de EU-leiders voor bij aanvang van de Europese Raad in Brussel. “Het moet ook een keerpunt voor het migratiebeleid worden”, voegde hij eraan toe, waarna hij opriep tot meer steun voor de landen rond de Middellandse Welke die de meeste illegale migrantenopvangen en tot meer samenwerking, solidariteit en flexibiliteit.

"Minstens 20.000 mensen zijn in de laatste 20 jaar omgekomen in een poging om de Europese kusten te bereiken. Wij kunnen niet nog meer mensen laten sterven," zei voorzitter Schulz waarbij hij de “teleurstelling" van het Parlement uitte in het falen van de lidstaten om de flexibiliteit te tonen die nodig is voor het omgaan met de toestroom van migranten op humane en effectieve manier.

"Wij moeten de mediterrane landen steunen in het opnemen de vluchtelingen door een eerlijke verdeling tussen de lidstaten te regelen: dit wordt Europese solidariteit genoemd en dat is wat er op onze agenda voor vandaag moet staan,” benadrukte de Voorzitter.

Europa, zei hij, moet onmiddellijk actie nemen om mensen in gevaar op zee te helpen maar ook om een legaal migratiesysteem op te zetten om het probleem te beheren. "Natuurlijk kan Europa niet iedereen redden en niet iedereen opnemen," zei hij, "maar we zijn het rijkste continent ter wereld. We kunnen meer doen, vooral als we samenwerken, als we samen naar oplossingen zoeken en de verantwoordelijkheid samen dragen.”

Het Parlement riep zelf op tot een gecoördineerde inspanning van de EU "geïnspireerd door solidariteit en verantwoordelijkheid” bij de bespreking van het migratiebeleid van de EU afgelopen woensdag.

REF. : 20131021STO22715


Delen

Terug naar boven