r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Doden vluchtelingen is beleid in Eritrea'

vrijdag 25 oktober 2013, 1:29

NEW YORK (ANP/RTR) - Het doodschieten van mensen die het land uit proberen te vluchten behoort tot het 'gewone' overheidsbeleid in Eritrea. Ook marteling en willekeurige arrestaties zijn aan de orde van de dag. Dat stelt de speciale VN-rapporteur voor het Oost-Afrikaanse land Sheila Keetharuth.

Ondanks de extreme risico's proberen iedere maand duizenden Eriteeërs naar Europa te komen. In de eerste negen maanden van dit jaar kwamen in Italië grofweg evenveel mensen uit het Oost-Afrikaanse land aan als uit het door burgeroorlog verscheurde Syrië: zo'n 7.500. Eritrea staat door extreem militarisme en het ontbreken van burgerlijke vrijheden ook wel bekend als ,,het Noord-Korea van Afrika''.

Europese regeringsleiders bespreken de vluchtelingenproblematiek vrijdag op de tweede dag van de EU-top in Brussel. Ongelukken met gammele bootjes waarin Afrikanen naar Europa proberen te komen, hebben alleen de afgelopen maand al minstens 550 levens geëist. Vaak is het Italiaanse eilandje Lampedusa, een van de zuidelijkste punten van de Europese Unie, de bestemming.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Delen

Terug naar boven