r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Duitsland boos over afluisteren Merkel

donderdag 24 oktober 2013, 17:59

BERLIJN (ANP) - In Duitsland is donderdag grote verontwaardiging ontstaan over berichten dat de VS Angela Merkel zouden hebben afgeluisterd. De Amerikaanse geheime dienst zou jarenlang een mobieltje van de bondskanselier in de gaten hebben gehouden, meldden Duitse media op gezag van bronnen bij inlichtingendiensten.

,,Het onderling bespioneren van vrienden kan niet'', aldus Merkel in een eerste reactie donderdag in de marge van de EU-top in Brussel. ,,Het gaat om vertrouwen, dat moet weer worden opgebouwd'', benadrukte ze over de relatie met de Amerikanen. Ze zou dat ook in haar telefoongesprek woensdagavond met de Amerikaanse president Barack Obama hebben gezegd. ,,Wij zijn bondgenoten, maar dat kan alleen op basis van wederzijds vertrouwen. Daarbij gaat het niet om mij, maar om alle burgers in Duitsland'', aldus Merkel.

De voorzitter van de parlementscommissie die toeziet op de Duitse geheime diensten, de SPD'er Thomas Oppermann, eiste eerder in Berlijn een diepgaand onderzoek. Hij sprak van een ,,vertrouwensbreuk'', mocht de spionage daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.

Sigmar Gabriel, de leider van de sociaaldemocraten, kan zich maar lastig voorstellen dat Duitsland vrijhandelsafspraken met de Verenigde Staten maakt indien de rechten en privacy van burgers daadwerkelijk geschonden worden, zo zei hij donderdag.

De fractievoorzitter van Die Linke, Gregor Gysi, sprak van ,,brutaliteit van de Amerikanen'' die moet worden gestopt. ,,Amerika is geen macht die de wereld bezit.''

De Groenen zijn weer verontwaardigd dat Merkel nu wel in actie komt, maar eerder lauw reageerde op de beschuldigingen dat ook Duits telefoon- en internetverkeer in de gaten werd gehouden door de Amerikaanse geheime dienst NSA. ,,Nu het om de vertrouwelijkheid van de communicatie van de kanselier gaat, belt Merkel verontwaardigd de Amerikaanse president.''

Het lijkt er trouwens op dat Merkel zelf ook niet helemaal correct heeft gehandeld. De krant Süddeutsche Zeitung meldde donderdag dat Merkel met een oude Nokia zou hebben getefoneerd, die door de Duitse veiligheidsdiensten niet is toegelaten voor dienstgebruik door personen die toegang hebben tot staatsgeheimen. Die zou van 2009 tot juli dit jaar zijn afgeluisterd, aldus de publicatie op gezag van bronnen bij geheime diensten. Merkel belt sinds een paar maanden met een beter beveiligde smartphone.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Delen

Terug naar boven