r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-parlement verdeeld over abortus

dinsdag 22 oktober 2013, 14:55
gewijzigd

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement blijkt uiterst verdeeld over een pleidooi om abortus te legaliseren. Het parlement besloot dinsdag niet te stemmen over de oproep om abortus in principe in alle lidstaten van de Europese Unie toe te staan.

De afgevaardigden in Straatsburg stuurden de tekst terug naar een commissie van het parlement die zich opnieuw over de kwestie moet buigen. Onder de critici van de oproep zijn felle tegenstanders van abortus. Maar ook voorstanders van abortus zijn tegen de resolutie. Zij vinden dat Europa zich niet met de problematiek moet bemoeien.

Het CDA in het Europees Parlement was een van de partijen die tegen de resolutie wilde stemmen. De christendemocraten zien het niet zitten dat Europa lidstaten zou moeten verplichten abortus te legaliseren. ,,Voor het CDA zijn beslissingen over of en hoe abortus wordt gelegaliseerd in lidstaten een zaak van de lidstaten zelf. Het rapport schiet door op dit punt'', aldus CDA-Europarlementariër Corien Wortmann.

Maar ook SP'er Dennis de Jong ageerde tegen de resolutie: ,,Het recht op abortus is in Nederland goed geregeld en helaas in andere Europese landen zoals Ierland niet. Maar het is aan Ierland om het recht op een veilige abortus voor vrouwen die daarvoor kiezen, te regelen. Daar heeft de Europese Unie niets over te zeggen.''

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Terug naar boven