r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Peiling: Europees toezicht op banken is beter

vrijdag 18 oktober 2013, 12:37

BRUSSEL (ANP) - Europees toezicht op de bankensector is effectiever dan nationale controle. Een meerderheid van de Europeanen (54 procent) vindt dit, blijkt uit de vrijdag gepubliceerde jongste Eurobarometer, een onderzoek onder ruim 27.000 Europese burgers in 28 EU-lidstaten.

Met 72 procent voor Europees toezicht zijn de Nederlanders het positiefst hierover, gevolgd door de Duitsers, Letten en Slovenen. Britten en Roemenen zien het minst in Europees toezicht op de financiële sector, maar denken dat nationaal toezicht beter is.

Nederlanders vinden ook in meerderheid (69 procent) dat er op Europees niveau afspraken moeten worden gemaakt over regels over bonussen en salarissen in de bankwereld. Duitsers en Letten voelen hier ook voor, terwijl wederom Britten en Roemenen hier het minst voorstander van zijn.

Om de economie in Europa te verbeteren vinden Nederlanders dat het onderwijs en beroepstraining verbeterd moeten worden. Ook moet er meer geïnvesteerd worden in onderzoek en innovatie. De ondervraagde Europeanen zien daar minder in als oplossing. Die zien meer in het makkelijker maken van het beginnen van een zaak.

In Nederland werden 1005 mensen ondervraagd.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Terug naar boven