r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

VVD'er Manders stapt over naar 50PLUS

donderdag 17 oktober 2013, 16:18

DEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - VVD-Europarlementariër Toine Manders stapt over naar 50PLUS. Hij wordt als enige kandidaat voorgedragen voor het lijsttrekkerschap van de seniorenpartij bij de Europese verkiezingen in mei 2014, zo werd donderdag bekend.

,,Ik ga rechtdoor voor Europa, terwijl de VVD in de loop van de jaren rechtsaf is geslagen, wellicht onder druk van het populisme'', zegt de 57-jarige Manders in een toelichting op zijn besluit over te stappen.

Bovendien veranderden de spelregels voor VVD-Europarlementariërs dit jaar. Zij mogen niet langer dan drie termijnen zitting nemen in het Europees Parlement. Aangezien Manders bezig is aan zijn derde termijn, kan hij zich niet meer verkiesbaar stellen voor de VVD.

,,Misschien dat die twee zaken wel iets met elkaar te maken zouden kunnen hebben'', erkent Manders. Van rancune tegenover de VVD is volgens hem geen sprake. ,,Het is als een relatie die uit elkaar is gegroeid.''

Hij stapt wel per direct uit de liberale partij. ,,Ik vind het niet verenigbaar om lid te zijn voor een partij en voor een ander lijsttrekker zijn. Dat is niet fair ten opzichte van de VVD.'' Tot aan de Europese verkiezingen blijft Manders in het EP als onafhankelijke liberaal.

Met 50PLUS wil Manders zich sterk maken voor ,,de snelst groeiende groep in Europa''. Peilingen geven aan dat de partij kans maakt op één tot drie zetels in het EP.

De seniorenpartij prijst de grote ervaring van Manders. De partij denkt met hem een echte stemmentrekker binnen te halen: ,,Manders stond in 1999 op een onverkiesbare plaats, maar werd met voorkeurstemmen gekozen. Ook in 2004 en 2009 behaalde hij voldoende stemmen om rechtstreeks gekozen te worden0'', aldus een woordvoerder. In het EP houdt hij zich veelal bezig met juridische zaken en interne markt.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Terug naar boven