r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EP wil Straatsburg als vergaderlocatie opheffen

dinsdag 15 oktober 2013, 8:56

DEN HAAG (PDC) - Een rapport dat onder meer aanstuurt op het afschaffen van Straatsburg als vergaderlocatie, is gisteren met grote meerderheid aangenomen in de commissie Constitutionele Zaken van het Europees Parlement. In het goedgekeurde rapport staat dat het EP voortaan zelf wil kunnen beslissen over haar eigen organisatie.

De maandelijks vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg wordt al jaren bekritiseerd. De kosten van de maandelijkse verhuizing liggen hoog, volgens het recente rapport tussen de 169 en 204 miljoen euro per jaar, alsook de CO2-uitstoot die met de verplaatsing gemoeid gaat. Bovendien staat het gebouw 89 procent van de tijd leeg.

De motie van de commissie Constitutionele Zaken wordt gezien als een eerste stap richting het afschaffen van Staatsburg als vergaderlocatie. Indien het Europees Parlement tijdens de volgende plenaire vergadering het rapport officieel bekrachtigd, dan zal dit de druk op de Europese lidstaten vergroten. De EU-landen moeten namelijk unaniem instemmen voor deze wijziging, omdat een verdragswijziging ervoor nodig is. Tot op heden heeft Frankrijk het opheffen van Straatsburg als vergaderlocatie altijd tegengehouden.

Bron: EurActiv en NRC Handelsblad

Terug naar boven