r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Italië patrouilleert meer op Middellandse Zee

maandag 14 oktober 2013, 14:52

ROME (ANP/EFE) - Italië stuurt vanaf maandag extra schepen en vliegtuigen naar de Middellandse Zee om te helpen bij grenscontroles en de opvang van bootvluchtelingen. Dat heeft premier Enrico Letta bekendgemaakt.

Vrijdag verging in Maltese wateren een schip met illegale migranten. Zeker 34 van de 200 opvarenden kwamen om. Dat dodental kan nog stijgen tot boven de 200, omdat nog een groot aantal mensen wordt vermist. Voor de kust van Egypte verdronken vrijdag 12 Palestijnse en Syrische migranten. Ruim een week eerder kwamen zeker 360 bootmigranten om toen hun schip bij het Italiaanse eilandje Lampedusa kapseisde en zonk.

Het Europees Parlement besloot daarna 35 miljoen euro uit te trekken voor het voorkomen van dergelijke vluchtelingenrampen, maar Letta wil daar niet op wachten. Minister Mario Mauro (Defensie) beloofde dat hij zal proberen de kosten voor de zogeheten operatie Veilige Zee binnen de perken te houden, maar benadrukte dat ,,dit een vereiste is, aangezien er sprake is van een humanitaire noodsituatie''.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, wil dat de toestroom van migranten voortaan eerlijk wordt verdeeld over de 28 lidstaten. ,,Europa moet eindelijk erkennen dat het een immigratiecontinent is'', zei hij in een maandag gepubliceerd interview in Der Spiegel. ,,We hebben een immigratiesysteem nodig dat hoop biedt en immorele mensenhandelaren tegenhoudt om geld te verdienen aan wanhopige mensen.''

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Delen

Terug naar boven