r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-parlement voor nieuw grensbewakingssysteem

donderdag 10 oktober 2013, 12:26

STRAATSBURG (ANP) - Het nieuwe Europese grensbewakingssysteem Eurosur wordt in december operationeel. Donderdag stemde het Europees Parlement in met de plannen.

Eurosur moet EU-lidstaten helpen om boten sneller op te sporen en te identificeren. Het systeem is onder meer gebaseerd op betere coördinatie tussen nationale autoriteiten en verbeterde opsporingstechnieken met bijvoorbeeld drones en satellieten.

Het is de bedoeling dat zo de grenzen van Europa beter bewaakt worden en dat het moeilijker wordt voor migranten om de unie binnen te komen. Bovendien moet het makkelijker worden om grensoverschrijdende criminaliteit op te sporen en te bestrijden.

VVD-Europarlementariër Jan Mulder behandelde namens het EP dit dossier. Volgens hem is betere bewaking van de Europese buitengrenzen nu mogelijk.

De Europarlementariërs willen dat het systeem ook gebruikt wordt om eventuele levens van migranten te redden. Al zal Eurosur bootrampen zoals vorige week bij het Italiaanse Lampedusa nooit helemaal kunnen voorkomen, meent Mulder. ,,Eurosur zal deze praktijken niet oplossen.'' Daar zijn andere maatregelen voor nodig, concludeert de Europarlementariër. Maar hij denkt wel dat de boot mogelijk eerder was opgemerkt door Eurosur. ,,Dan had er wellicht eerder en anders gereageerd kunnen worden.''

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Delen

Terug naar boven