r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Meteen recht op een advocaat voor EU-burgers

maandag 7 oktober 2013, 14:41

LUXEMBURG (ANP) - Burgers die in een EU-land worden gearresteerd of aangeklaagd, hebben voortaan meteen recht op een advocaat. De huidige verschillen in de Europese Unie verdwijnen.

Dat hebben de ministers van Justitie van de EU maandag in Luxemburg besloten. De afspraken moeten voor iedere EU-burger een eerlijk proces garanderen. Behalve het recht op een jurist, krijgt een verdachte in de toekomst ook de mogelijkheid bijvoorbeeld een familielid of de werkgever te informeren over zijn situatie. Ook mag hij het consulaat van zijn land bellen als hij elders in de EU is opgepakt.

Europees commissaris Viviane Reding (Justitie) sprak over een overwinnning voor de gerechtigheid. De EU-lidstaten krijgen 3 jaar de tijd hun wetgeving aan te passen.

Eerder waren op Europees niveau al andere afspraken gemaakt om de strafprocedures binnen de EU te harmoniseren. Zo heeft elke EU-burger die in de unie wordt aangehouden op verdenking van een strafbaar feit, recht op informatie in zijn moedertaal of in elk geval in een taal die hij begrijpt. Ook kan een aangeklaagde altijd om een tolk vragen tijdens een proces.

Terug naar boven