r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rutte: 6 miljard bezuinigen noodzakelijk om boete Europese Commissie te voorkomen

donderdag 26 september 2013, 13:03

DEN HAAG (ANP) - Nederland ontkomt er niet aan volgend jaar 6 miljard euro extra te bezuinigen. Zou het kabinet dat niet doen, dan lopen we ,,een onaanvaardbaar risico'' op een boete van 1,2 miljard euro van de Europese Commissie.

Premier Mark Rutte betoogde dat donderdag tijdens de algemene beschouwingen. Hij zei dat hij uit gesprekken met Brussel heeft geconcludeerd dat er ,,echt geen ruimte'' is om af te wijken van de afspraak met eurocommissaris Olli Rehn om 6 miljard te bezuinigen. ,,En dan worden we al gematst want eigenlijk hadden we op een begrotingstekort van 3 procent moeten uitkomen.'' Minder saneren op de overheidsfinanciën leidt ,,met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid'' tot de forse boete.

Rutte constateerde dat het op dit moment lastig is om het met de oppositie eens te worden over de omvang van de bezuinigingen. ,,Maar dat hoeft constructieve samenwerking niet in de weg te staan. Ik wil voorkomen dat we elkaar de tent uitvechten.''

D66-leider Alexander Pechtold verweet de premier daarop bezig te zijn met uitstel van de besluitvorming. Volgens Pechtold is een aantal maatregelen van het kabinet bovendien geen structurele bezuiniging.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Terug naar boven