r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Topman ECB: Ierland moet doorgaan met sober beleid

zaterdag 21 september 2013, 13:46

DUBLIN (ANP/RTR) - Ierland moet zijn sober begrotingsbeleid voortzetten en vasthouden aan de doelstelling voor volgend jaar van 3,1 miljard euro aan bezuinigingen en belastingverhogingen. Dat zei bestuurslid Jörg Asmussen van de Europese Centrale Bank (ECB) zaterdag.

Ierland slaagde erin de afgelopen jaren op verscheidene punten beter te presteren dan was vastgelegd in het reddingsplan voor het euroland. Dat heeft geleid tot pleidooien van Ierse bewindslieden en parlementariërs om in 2014 minder te bezuinigen dan is afgesproken met de internationale kredietverleners die het noodlijdende euroland met miljardenleningen te hulp schoten.

Parlementariërs stelden eerder voor de budgettaire aanpassingen voor 2014 terug te brengen van 3,1 miljard tot tussen de 2,5 miljard en 2,8 miljard euro, maar de regering heeft laten weten nog geen beslissing te hebben genomen.

,,Ik zou er echt op willen aandringen om vast te houden aan de begrotingsplannen voor volgend jaar en aan het bedrag van 3,1 miljard euro'', zei Asmussen in een vraaggesprek met de Ierse staatsomroep RTE.

Kredietbureau Moody's zei vrijdag dat Ierland het risico loopt dat zijn kredietwaardigheid naar beneden wordt bijgesteld als er haperingen optreden in de sanering van de financiële huishouding.

Eerder deze week bleek uit cijfers van het nationale statistiekbureau dat de Ierse economie in het tweede kwartaal weer is gegroeid. Daarmee kwam een einde aan de tweede recessie die het land doormaakte sinds 2008.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Terug naar boven