r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees Parlement begrenst gebruik biobrandstoffen

woensdag 11 september 2013, 14:42
gewijzigd
Biobrandstoffen
Bron: Blog Bas Eickhout

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement (EP) wil het gebruik van biobrandstoffen begrenzen. In 2020 mag maximaal 6 procent van de brandstoffen in het verkeer gemaakt zijn van voedselgewassen.

Dat besloot het EP in Straatsburg woensdag. De 6 procent zijn een compromis want een deel van het parlement vond 6,5 procent ook in orde, terwijl met name milieuactivisten pleitten voor 5,5 procent. Door het plafond van 6 procent kan het huidige aandeel voedsel in de brandstofmix nog met ongeveer 20 procent stijgen, berekende GroenLinks.

Biobrandstoffen zoals palmolie, die bedoeld waren als schoner alternatief voor minerale brandstoffen als benzine, zijn steeds meer omstreden. Ze leiden tot ontbossing, ze zijn daarom slechter voor het klimaat dan gedacht en veroorzaken een stijging van voedselprijzen omdat landbouwgrond niet meer gebruikt wordt voor voedselproductie, aldus de critici.

,,Voedsel hoort niet in een benzinetank te verdwijnen”, aldus GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. ,,Het verschil van mening in het parlement ging om een klein percentage, maar de harde waarheid is dat dit kleine verschil eten voor 34 miljoen mensen per jaar kan betekenen.”

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy had graag nog ambitieuzere wetgeving gezien. ,,We schakelen te langzaam over op geavanceerde en echt duurzame biobrandstoffen”, stelt de D66'er. Hij heeft de hoop gevestigd op bijvoorbeeld brandstoffen uit afval, zoals graanstengels, en algen.

Het parlement streeft ernaar dat in ieder geval 2,5 procent van de brandstofmix in 2020 uit deze nieuwe generatie biobrandstoffen bestaat. Het gaat erom alleen die biobrandstoffen te stimuleren die ook echt bijdragen aan een schoner milieu, benadrukt Gerbrandy.

De EU-lidstaten moeten zich nog uitspreken over de voorstellen van het EP.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Delen

Terug naar boven