r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Duitse minister van Financiën Schäuble in Athene

donderdag 18 juli 2013, 13:32
gewijzigd
Parlementsgebouw in Athene
Bron: © PDC

ATHENE (ANP/DPA/EFE) - De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, is donderdagmiddag in Athene aangekomen voor een kort bezoek. De politie heeft demonstraties verboden en het centrum van de Griekse hoofdstad afgezet. Schäuble wordt door veel Grieken verantwoordelijk gehouden voor de aanhoudende economische neergang. Die zou worden veroorzaakt door de draconische bezuinigingen die geldschieters verlangen om Griekenland voor een bankroet te behoeden en in de eurozone te houden.

Schäuble houdt in een hotel in het centrum een toespraak voor de Duits-Griekse Kamer van Koophandel en ontmoet daarna de Griekse premier Antonis Samaras en zijn Griekse collega Yiannis Stournaras.

De minister komt bij zijn eerste bezoek aan het geplaagde Zuid-Europese land sinds het uitbreken van de schuldencrisis in 2009 met de belofte van 100 miljoen euro aan leningen voor het Griekse midden- en kleinbedrijf. Hij wijst een verdere afschrijving van de Griekse schuldenlast echter nog altijd van de hand.

Veel economen zijn ervan overtuigd dat meer schuldverlichting voor Griekenland noodzakelijk is, om de schuldenlast van het land houdbaar te maken. Volgens Schäuble is dat echter niet aan de orde. ,,Niemand die er ook maar een beetje verstand van heeft, spreekt serieus over schuldverlichting'', stelde hij donderdag nogmaals.

Bij een persconferentie in Athene zette Schäuble de deur wel op een kier. ,,Als Griekenland zich aan zijn beloftes houdt en een primair overschot realiseert, dan zullen we onderhandelen en zo nodig extra maatregelen nemen'', zei hij. Een primair overschot betekent dat de inkomsten van de overheid groter zijn dan de uitgaven, als de rentelasten van de staatsschuld buiten beschouwing worden gelaten.

Terug naar boven