r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Europees OM moet fraude aanpakken

woensdag 17 juli 2013, 12:41

BRUSSEL (ANP) - Een nieuw Europees Openbaar Ministerie moet de fraude met Europees geld beter gaan bestrijden. Brussel wil voorkomen dat nog langer jaarlijks zo'n 500 miljoen euro Europese uitgaven en inkomsten verdwijnen.

Dat stelde de Europese Commissie in Brussel woensdag voor. Het Europese OM moet zich uitsluitend bezig gaan houden met misdaden die direct te maken hebben met de Europese begroting. Verdachten moeten terechtstaan voor rechtbanken in een van de EU-lidstaten.

Op dit moment wordt fraude met Europees geld maar matig aangepakt, vindt de Commissie. Bij de onderzoeken die tot vervolging leiden, komt het in slechts 42,3 procent van de gevallen tot een veroordeling. Daarbij zijn de verschillen tussen de EU-lidstaten groot.

,,Elke euro telt. Als wij als EU onze begroting niet beschermen, doet niemand anders het voor ons'', stelde Europees commissaris Viviane Reding (Justitie) bij de presentatie van de plannen.

Als de EU-lidstaten en het Europees Parlement instemmen, zou het Europees OM op 1 januari 2015 kunnen beginnen. Het is de bedoeling dat in elk EU-land een aanklager van dat OM komt. Volgens Brussel wordt het nieuwe OM grotendeels gefinancierd uit bestaande fondsen.

Terug naar boven