r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-projecten tegen vrachtvervoer over de weg mislukt

dinsdag 16 juli 2013, 13:46
gewijzigd

BRUSSEL/LUXEMBURG (ANP) - Europese projecten om vrachtvervoer te verschuiven van de weg naar bijvoorbeeld spoor en binnenvaart, zijn mislukt. De projecten bereiken hun doel niet en zouden in hun huidige opzet moeten worden beëindigd.

Dat stelt de Europese Rekenkamer in Luxemburg dinsdag na onderzoek van de zogenoemde Marco Polo-programma's. Daarbij gaat het ook om enkele Nederlandse projecten. In totaal is met de programma's, die begonnen in 2003, ruim 550 miljoen euro gemoeid. Met het geld hoopte Brussel te prikkelen dat transporteurs meer zouden kiezen voor trein en schepen.

De Nederlandse verladersorganisatie EVO verbaast zich niet over de uitkomsten van het onderzoek. Opdrachtgevers voor vervoer kiezen de vervoersvorm die het beste past bij de aard van de goederen, de bestemming en de gewenste snelheid van het goederenvervoer, benadrukt EVO in een verklaring.

Uit onderzoek van EVO blijkt dat verladers die gebruik maken van het wegvervoer dit met een 7,9 beoordelen. Handels- en productiebedrijven die hun goederen via de binnenvaart lieten vervoeren, beoordeelden dit met een 7,5. Het spoorgoederenvervoer scoorde een 6,9 voor kwaliteit.

Volgens EVO is het de taak van de overheid om te zorgen voor een goede infrastructuur voor alle vervoersvormen. Maar het moet aan de markt zelf worden overgelaten waar die vervolgens voor kiest.

Delen

Terug naar boven