r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Van Baalen: leger Egypte nam verantwoordelijkheid

donderdag 4 juli 2013, 14:52
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - De leider van de VVD in het Europees Parlement, Hans van Baalen, vindt dat het leger in Egypte zijn verantwoordelijkheid heeft genomen door de democratisch gekozen president af te zetten. Dat schrijft hij donderdag op zijn website.

,,De Egyptische militairen hebben hun verantwoordelijkheid genomen om verdere ontsporing van de Moslimbroederschap en hun voorman Morsi te voorkomen'', vindt de lijsttrekker van de liberalen bij de Europese verkiezingen volgend jaar. President Mohamed Morsi werd woensdag door het leger afgezet.

Volgens Van Baalen moet de EU nauw gaan samenwerken met het nieuwe interim-bewind ,,om de stabiliteit in het Middellandse Zeegebied te garanderen''.

Die woorden werden niet door iedereen gewaardeerd. ,,Dat de wijze waarop Mursi het land regeerde niet overeen komt met wat wij onder democratie verstaan is helder, maar om nu het leger te gaan roemen dat zij hier een eind aan maken is een stap te ver'', vindt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. ,,Democratie loopt niet via een legertop, maar via verkiezingen. Dat in dit geval een president ten val komt die zeker niet mijn stem zou krijgen, doet daar niks aan af.''

Delen

Terug naar boven