r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kamer bespreekt Europese Raad

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer), gepubliceerd op dinsdag 2 juli 2013.

2 juli 2013, debat - Niet pas in 2018, maar al direct gaan de nieuwe Europese regels over herkapitalisatie van banken in. Daarmee probeert premier Rutte de Kamer gerust te stellen over afspraken over de bankenunie die tijdens de recente Europese top zijn gemaakt.

Op 27 en 28 juni werd de laatste Europese top voor de zomer gehouden. Op de agenda stond vooral de jeugdwerkloosheid. Maar er zijn vooral belangrijke besluiten genomen over de totstandkoming van een bankenunie in Europa. In een debat over de resultaten van de top spreken veel woordvoerders hun zorgen hierover uit. Gaan de nieuwe regels Nederland niet heel veel geld kosten?

Bij redding van een bank worden eerst aandeelhouders aangesproken

Als een bank op omvallen staat, zullen voortaan eerst aandeelhouders, obligatiehouders en spaarders met een groot spaartegoed worden aangesproken. Pas daarna kan Europa met geld uit het permanente steunfonds (ESM) de bank verder redden. Van Dijck (PVV) is bang dat met de 60 miljard uit het ESM Zuid-Europese bankiers zullen worden gespekt. Maar volgens Rutte zijn aan directe herkapitalisatie van banken vanuit het ESM voldoende zeer strikte voorwaarden verbonden.

Nieuwe regels voor bankenredding gaan direct in

De nieuwe regels voor bankenredding worden pas in 2018 van kracht. Eerst moeten alle problemen met Europese banken goed in kaart zijn gebracht. Buma (CDA) en Van Dijck willen weten wat er gebeurt er als er vóór 2018 een bank moet worden gered. Gaan Zuid-Europese banken tussen 2014 en 2018 de 60 miljard die nu in het ESM zit, snel gebruiken voor hun financiële problemen? Nee, antwoordt Rutte, want tijdens de Europese top is besloten dat de nieuwe regels weliswaar pas in 2018 een formele status krijgen, maar per direct ingaan.

De jeugdwerkloosheid bestrijd je vooral door hervormingen

De top was een flop, vindt Van Bommel (SP). De aanpak van de jeugdwerkloosheid stond tijdens de top centraal, maar volgens hem is men niet verder gekomen dan het bijeenschrapen van wat oud geld. Pechtold (D66) is juist blij dat de aanpak van jeugdwerkloosheid topprioriteit is geworden. Maar belangrijker dan het uittrekken van wat geld, is het in diverse landen doorvoeren van hervormingen op de arbeidsmarkt. Dat is Rutte van harte met hem eens.

Kroatië is als nieuwste lidstaat toegelaten tot de EU

PvdA'er Servaes feliciteert Kroatië, dat formeel als 28ste lidstaat is toegetreden tot de EU. Maar Madlener (PVV) meent dat de Unie daarmee "weer een beetje corrupter en armer geworden". Rutte erkent dat landen in het verleden soms wellicht te vroeg tot de EU zijn toegelaten, maar het toetredingsproces van Kroatië is volgens hem zeer zorgvuldig geweest. Hij vindt Kroatië een kansrijk land en zegt dat het land streng wordt gehouden aan het anticorruptieprogramma van de EU.

De Kamer stemt op 4 juli over de ingediende motie.


Terug naar boven