r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

D66: roep ambassadeur VS op het matje

maandag 1 juli 2013, 18:06

DEN HAAG (ANP) - D66 wil dat minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken de Amerikaanse ambassadeur op het matje roept. Hij moet uitleg geven over het afluisteren van Europese diplomaten. ,,Onze diplomaten blijken niet veilig te zijn. Onacceptabel'', aldus Kamerleden Gerard Schouw en Sjoerd Sjoerdsma maandag.

Nederland moet zich volgens D66 net zo stevig opstellen als Duitsland en Frankrijk. Die landen gaven te kennen dat zij niet gediend zijn van de afluisterpraktijken van de Amerikanen. ,,Ook Timmermans moet een stevig signaal afgeven aan de Verenigde Staten dat dit niet langer kan doorgaan'', aldus Sjoerdsma.

D66 wil ook weten hoe lang de spionage al aan de gang is en wie er waar nog meer afgeluisterd wordt. Later in de week zal er een debat zijn met minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken, onder wie waar de inlichtingendiensten vallen waar al die vragen ook aan de orde komen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet zondag weten dat Nederland de oproep van Europese instellingen om helderheid steunt. De Europese Commissie en het Europees Parlement stelden daarvoor al dat zij van de Amerikanen precies willen weten hoe het zit met de berichten dat de Amerikaanse geheime dienst NSA functionarissen van de EU heeft bespioneerd.

Delen

Terug naar boven