r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Onderzoek naar top omgevallen Ierse bank

woensdag 26 juni 2013, 20:46
vlag Ierland wapperend

DUBLIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Ierse centrale bank onderzoekt of bestuurders van de omgevallen bank Anglo Irish Bank in 2008 de wet hebben overtreden door tegenover toezichthouders een te rooskleurig beeld te schetsen van de financiële situatie van de bank. Dat is woensdag bekendgemaakt.

Uit uitgelekte verslagen van telefoongesprekken valt op te maken dat de bestuurders destijds aanstuurden op een noodlening van de Ierse staat van 7 miljard euro. Dat zou niet genoeg zijn om de bank te redden, maar na zo'n investering zou de Ierse staat Anglo Irish niet meer willen laten vallen, zo redeneerden de toplieden.

De directeuren bespraken niet alleen hoe zij toezichthouders om de tuin zouden leiden, maar maakten daar ook nog flauwe grappen over. De gesprekken, die deze week werden gepubliceerd door de krant Irish Independent, hebben dan ook tot grote woede geleid in Ierland.

Uiteindelijk kostte de ondergang van Anglo Irish de Ierse schatkist zo'n 30 miljard euro. Mede daardoor moest Ierland eind 2010 aankloppen bij de EU en het IMF. Het kreeg 85 miljard euro aan noodleningen op voorwaarde dat het ingrijpende hervormingen en bezuinigingen zou doorvoeren.

Terug naar boven