r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Rookgordijn rond vluchtende Snowden

maandag 24 juni 2013, 18:43

PRISM

S a m e n v a t t i n g

LONDEN (ANP) - De vluchtende Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft de wereld maandag voor een mysterie gesteld. Zijn vluchtroute was omgeven door een dik rookgordijn. Over Snowden is alleen bekendgemaakt dat hij ,,veilig en in goede gezondheid'' is.

Tientallen journalisten vlogen maandag mee op een vlucht van Aeroflot van Moskou naar Cuba in de veronderstelling dat Snowden aan boord zou zijn. Een bron bij de Russische vliegmaatschappij ontkende even later echter dat de door de VS gezochte klokkenluider meevloog. Berichten dat de Amerikaan nog in Moskou zou zijn, daar helemaal niet zou zijn geweest of wellicht een andere vlucht had genomen, bleven onbevestigd.

Julian Assange van WikiLeaks, de organisatie die streeft naar maximale openheid, liet alleen los dat Snowden op een veilige plek is. Hij maakte niet bekend waar dat was. Assange bevestigde wel dat Snowden zondag Hongkong heeft verlaten en via Rusland en andere staten op weg is gegaan naar Ecuador. Daar heeft Snowden asiel aangevraagd. Een medewerkster van WikiLeaks, Sarah Harrison, reist met hem mee. Ecuador zou de klokkenluider een soort vluchtelingenpaspoort hebben verstrekt.

De VS hebben boos gereageerd omdat de autonome Chinese regio Hongkong en Rusland niet meewerken aan de arrestatie en de uitlevering van Snowden. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dreigde zelfs met maatregelen als blijkt dat Rusland en China Snowden hebben geholpen uit handen van de VS te blijven. Volgens Hongkong voldeed het Amerikaanse verzoek om Snowden te arresteren en uit te leveren, niet aan alle eisen.

De Amerikanen zoeken Snowden omdat hij geheimen heeft prijsgegeven over het geheime Amerikaanse observatieprogramma PRISM. Daarmee houden de Amerikaanse veiligheidsdiensten internetcommunicatie in gaten. De kranten The Washington Post en The Guardian publiceerden de afgelopen weken over de praktijken, waarover onder meer China, Duitsland en de Europese Unie daarna opheldering eisten.

Snowden, oud-medewerker van de CIA, lekte de documenten toen hij als ingehuurde kracht werkte bij de geheime dienst NSA. De Amerikanen vinden hem daarom een spion.

Terug naar boven