r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Niet weer meer taken naar Europa'

zaterdag 22 juni 2013, 8:51
gewijzigd
Blauw bord bij Nederlandse grens
Bron: © PDC

DEN HAAG (ANP) - De tijd dat er steeds meer taken naar de Europese Unie moeten gaan is voorbij. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) meldt vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer dat het uitgangspunt is: Europees wat moet, nationaal wat kan.

De financieel-economische crisis, energie, klimaat en asiel en migratie blijven onderwerpen van Brussel, maar het kabinet heeft een uitgebreide lijst opgesteld met zaken die aan de landen zelf zouden moeten worden overgelaten. Het gaat om onderwerpen als arbo-wetgeving, sociale stelsels en diversiteit van media. Ook zou de EU moeten stoppen met programma's voor schoolmelk en schoolfruit.

Premier Mark Rutte zei vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie dat de EU kleiner, leaner en meaner moet worden en dat het ook makkelijker moet worden om EU-richtlijnen aan te passen.

D66-leider Alexander Pechtold vindt de bevoegdheden die het kabinet uit Europa wil weghalen ,,een betekenisloos kattebelletje'' dat wat tegenvalt na alle ,,stoere taal die de afgelopen maanden klonk over wat Nederland voortaan zelf weer moet gaan regelen''. Pechtold wil graag in discussie over wat er wel en niet in Europa moet worden geregeld. ,,Wij zijn voorstander van versterking van het lokaal bestuur voor alles wat in de directe leefomgeving van mensen speelt. Daarnaast is versterking van de Europese democratie nodig om de toekomst van ons land binnen Europa en de wereld zo goed mogelijk te regelen. Den Haag moet daarbij accepteren dat zij een steeds kleinere rol gaat spelen.''

In de eveneens vrijdag gepresenteerde internationale veiligheidsstrategie van het kabinet wordt duidelijk gekozen voor onder meer Europese verantwoordelijkheid, gebundelde diplomatie en meer aandacht voor instabiele gebieden in de buurt van Europa als Syrië en Mali.

Een veilige wereld en daarmee een veilig Nederland vragen volgens Timmermans ,,een continue investering en een actieve internationale inzet''. ,,We moeten daar hard aan werken. Samen met andere landen, internationale en maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven'', aldus Timmermans die de visie stuurde namens onder anderen zijn collega’s van Defensie (Jeanine Hennis) en Veiligheid en Justitie (Ivo Opstelten).

Delen

Terug naar boven