r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

CDA-Europarlementariër Oomen wil 'advocaat van de EU-burger' worden als Ombudsman

dinsdag 18 juni 2013, 11:58

BRUSSEL (ANP) - De Europees Ombudsman moet dé advocaat van de EU-burger worden. Dat betoogde Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (CDA) dinsdag voor het Europees Parlement in Brussel. Oomen is een van de zes kandidaten om de nieuwe EU-ombudsman te worden.

,,Burgers moeten weten dat er iemand is die naar hen luistert, iemand die hen helpt, maar ook iemand die de Europese Unie corrigeert en de EU sorry laat zeggen'', betoogde Oomen. Zo wil Oomen als EU-ombudsman actief werken aan het vertrouwen in de EU.

Oomen hamerde op haar ervaring als voorzitter van de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken. Zij zei dat zij zich altijd al 'ombudsman' voelt, omdat zij op eigen kracht is gekozen als volksvertegenwoordiger. In 1981 kwam zij in de Tweede Kamer en werd in 1989 lid van het EP, en is daarmee de langstzittende Nederlandse Europarlementariër.

De Europees Ombudsman behandelt klachten over wanbeheer bij instellingen en organen van de Europese Unie. In het EU-parlement worden dinsdag hoorzittingen met alle kandidaten gehouden. In juli kiest het EP de opvolger van Nikiforos Diamandouros, die vervroegd vertrekt.

Terug naar boven