r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie wil noodsysteem in nieuwe auto vanaf 2015

donderdag 13 juni 2013, 12:16

BRUSSEL (ANP) - Nieuwe auto's in Europa moeten in 2015 voorzien zijn van een systeem dat bij een ongeval automatisch hulpdiensten oproept. Dit zogenoemde eCall-systeem kan levens redden, meent de Europese Commissie, die donderdag met wetgevingsvoorstellen kwam.

Europees commissaris Siim Kallas (transport) en Antonio Tajani (industrie) spraken over een ,,tijdbesparend en levensreddend systeem'' en het vergroten van de veiligheid op de weg.

eCall waarschuwt onmiddellijk nooddiensten door het Europese alarmnummer 112 te bellen. Het geeft de positie van het voertuig door aan brandweer en politie. Naar schatting kunnen jaarlijks 2500 levens worden gered door dit systeem.

Eerder had het Europees Parlement zich al hardgemaakt voor wetgeving hierover. In eerste instantie namelijk probeerde Brussel het systeem op vrijwillige basis ingevoerd te krijgen. Maar dat leverde te weinig respons op wegens de kosten.

De lidstaten en het EU-parlement moeten de voorstellen nog goedkeuren. De nieuwe regels moeten vanaf oktober 2015 gaan gelden, ook voor lichte bedrijfsvoertuigen.

Delen

Terug naar boven