r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Asielprocedure wordt humaner, sneller en scherper gecontroleerd

woensdag 12 juni 2013, 14:47

STRAATSBURG (ANP) - Asielaanvragen moeten voortaan overal in de Europese Unie binnen 6 maanden zijn afgerond. Alleen bij complexe gevallen mag de hele procedure langer duren.

Dat heeft het Europees Parlement woensdag besloten, nadat de EU-lidstaten hierover onlangs al een akkoord hadden bereikt na jaren overleg. De harmonisatie van de asielaanvraag is een onderdeel van het nieuwe gemeenschappelijke asielsysteem, dat is bedoeld om elke asielzoeker overal in Europa de gelijke behandeling te geven.

Critici bestempelen de huidige situatie als een loterij. Om de nationale verschillen weg te werken, zijn er ook afspraken gemaakt over de minimale voorzieningen bij de opvang. Personeel wordt strenger opgeleid. Verder is het niet meer de bedoeling dat asielzoekers worden overgeplaatst naar EU-landen die al kampen met te veel van dergelijke vluchtelingen, en waar een onmenselijke behandeling dreigt.

In de strijd tegen zware criminaliteit en terrorisme krijgt de politie van de lidstaten en van de overkoepelende organisatie Europol toegang tot de vingerafdrukken van asielzoekers in de Eurodac-databank.

De EU-lidstaten moeten de regels uiterlijk in de tweede helft van 2015 toepassen. In 2012 werd in de EU 330.000 keer asiel aangevraagd, ruim een vijfde werd goedgekeurd.

Delen

Terug naar boven