r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Sloveense president pleit in toespraak in EP voor nieuwe EU-grondwet

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op dinsdag 11 juni 2013, 15:44.

Om de crisis het hoofd te bieden en de vrede en het welzijn van de Europese burgers te waarborgen, heeft de EU behoefte aan een nieuwe grondwet. Dit is wat de Sloveense president, Borut Pahor, de leden op dinsdag liet weten toen hij zien visie op de toekomst van Europa schetste. Hij voegde eraan toe dat elk nieuw grondwettelijk project moet worden voorgelegd in een referendum om de nodige legitimiteit te verwerven.

Het Verdrag van Lissabon zal spoedig onvoldoende zijn om het belang van de mensen die u vertegenwoordigt, te verdedigen, waarschuwde Pahor de leden. Hij beargumenteerde dit idee door te zeggen dat de EU de crisis bestrijdt zonder de instellingen en instrumenten die andere grote landen ter beschikking staan.

"Samenwerking staat garant voor vrede en vrede staat aan de basis voor welzijn," zei Pahor toen hij zijn idee van een nieuwe juridische en politiek kader uitlegde, dat moet leiden tot de verdieping van de Europese integratie. Een goede tijd om te gaan werken aan dit kader zou volgend jaar na de Europese verkiezingen zijn, voegde hij eraan toe.

EP-voorzitter Martin Schulz zei na de toespraak dat Pahor's ideeën waarschijnlijk verschillende reacties zullen uitlokken, in navolging van Pahor's woorden dat het Parlement onmisbaar is als plaats waar beslissingen worden genomen via een dialoog.

REF. : 20130610STO11402


Terug naar boven