r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

D66 en GroenLinks kritisch over aantasting privacy door VS

vrijdag 7 juni 2013, 15:44
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Het wordt tijd dat de Europese Unie zich niet langer de regels laat voorschrijven door de Verenigde Staten en dat de mogelijkheden van het spionageprogramma PRISM worden ingeperkt. Dat zei D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld vrijdag.

,,Het is toch absurd dat Amerikaanse wetgeving over de Europese heen kan gaan.'' D66 hoopt dat nu de druk op de Europese Commissie wordt opgevoerd om met de VS in gesprek te gaan en afspraken te maken over de privacy van Europese burgers. Een mogelijkheid zou zijn om die burgers dezelfde rechten te geven als Amerikaanse. De Amerikaanse overheid mag namelijk geen Amerikaanse staatsburgers of mensen die binnen de landsgrenzen van de Verenigde Staten zijn, volgen door middel van PRISM.

GroenLinks wil dat bedrijven wordt verboden om mee te werken aan Amerikaanse wetten die hen verplichten om alle gegevens van hun klanten over te dragen aan de veiligheidsdiensten. ,,Het ondermijnt de privacy van Europese burgers. Ook gevoelige informatie van bedrijven en overheden kan zo in Amerikaanse handen komen. Daarom wil ik dat de EU het verlenen van medewerking aan deze wetten expliciet verbiedt'', aldus Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks.

Vrijdag kwam aan het licht dat Amerikaanse inlichtingendiensten op grote schaal persoonlijke gegevens kunnen bekijken van klanten van internetbedrijven.

Delen

Terug naar boven