r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Nederlandse lobby in Brussel: minstens 80 miljoen euro per jaar

donderdag 6 juni 2013, 9:14
gewijzigd
Blauw bord bij de Nederlandse grens
Bron: © PDC

RIJSWIJK (ANP) - Nederlandse organisaties en bedrijven geven jaarlijks zeker 80 miljoen euro uit aan lobbyactiviteiten in de Europese Unie. Dat blijkt uit een data-analyse van het ANP en nieuwssite Sargasso.nl. Vermoedelijk ligt dat bedrag nog hoger, omdat veel Nederlandse bedrijven niet bekend maken hoeveel zij spenderen in Brussel.

Alle organisaties die wet- en regelgeving in Brussel proberen te beïnvloeden kunnen zich vrijwillig inschrijven in het transparantieregister van de Europese Commissie en het Europees Parlement, dat volgende maand 5 jaar bestaat. Op dit moment staan er ruim 5000 organisaties over de hele wereld ingeschreven, die met elkaar jaarlijks een miljard euro zeggen uit te geven aan het lobbyproces.

Het register meldt ruim 250 Nederlandse organisaties, maar dat zijn niet altijd Nederlandse bedrijven - sommige zitten alleen om fiscale redenen in Nederland. Wapenfabrikant EADS spendeert jaarlijks 4,25 miljoen euro. Shell staat in het register voor 4 miljoen, de provincie Zuid-Holland voor 2,75 miljoen euro en het Kenniscentrum Handel voor 1,75 miljoen.

Bedrijven als Heineken, Boskalis, AkzoNobel en Ahold ontbreken in het register, aangezien inschrijving vrijwillig is. Dat laatste bedrijf laat bij monde van zijn woordvoerder weten dat Ahold maar één lobbyist in Brussel heeft. ,,Die onderhandelt onder de vlag van Ahold. We hebben nooit overwogen om ons te registreren, maar ik sluit niet uit dat we het alsnog doen. We zijn geen principieel voor- of tegenstander van het register.’’

Volgens politicoloog Rinus van Schendelen is het niet erg dat niet alle bedrijven in het register staan. ,, De sociale controle in Brussel is veel belangrijker. Iedereen controleert iedereen. Als je gekkigheid uithaalt, lig je eruit of raak je geïsoleerd. Dan kom je nergens meer binnen. In Brussel werk je vaak in coalities en niemand wil een controversiële organisatie in zijn coalitie hebben’’, zegt hij. Het belang van het register moet voor de dagelijkse praktijk dan ook niet worden overschat.

Terug naar boven