r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Nederlanders blijven pessimistisch over EU

donderdag 6 juni 2013, 8:44
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Nederlanders blijven vrij negatief over de Europese Unie. Als Nederlanders de vraag wordt voorgelegd hoe het gaat in de EU, dan antwoordt 44 procent dat het de verkeerde kant opgaat. Tegelijk vindt 34 procent dat het wel de goede kant opgaat. Franse inwoners zijn het negatiefst: slechts 17 procent ziet het de goede kant opgaan. Nederland scoort met de positieve 34 procent zelfs nog het hoogst.

Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau Gallup in Brussel, waarvan de resultaten woensdag naar buiten werden gebracht. De peiling werd gehouden onder inwoners van zes landen. Naast Nederland waren dat Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Polen.

Over een vertrek uit de EU houden in Nederland de voor- en tegenstanders elkaar precies in evenwicht: 39 procent zou in een referendum voor een vertrek stemmen en 39 procent tegen. De rest gaf een ongeldig antwoord of zou niet stemmen. Alleen in Groot-Brittannië is een meerderheid ervoor om de EU de rug toe te keren: 55 procent zou in een referendum ja zeggen tegen een vertrek en slechts 25 procent nee. In Duitsland, Denemarken, Frankrijk en vooral Polen zijn procentueel meer mensen ervoor om in de EU te blijven dan in Nederland.

In 2014 zijn er weer verkiezingen voor het Europees Parlement

Terug naar boven