r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rutte wil niet met veto dreigen in Brussel bij onderhandelingen over Europese meerjarenbegroting

dinsdag 21 mei 2013, 20:35

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte wil niet met een Nederlands veto dreigen in de onderhandelingen over de nieuwe meerjarenbegroting voor de Europese Unie. Dat zou de korting van 1 miljard euro die Nederland nu geniet, in gevaar brengen.

Rutte hield dat de Tweede Kamer dinsdag voor in een debat over de EU-top van woensdag. Een groot deel van de oppositie vindt dat Rutte wel moet dreigen met een veto. Dat zou er voor moeten zorgen dat Nederland niet 350 tot 500 miljoen euro extra moet betalen om een gat in de Europese begroting van dit jaar te dichten. De EU-landen moeten daarvoor samen ruim 7 miljard euro op tafel leggen, mogelijk zelfs ruim 11 miljard.

Een motie van de SP en de SGP die Rutte opriep om zijn veto bij de onderhandelingen over de meerjarenbegroting in te zetten om zo de afspraken over het gat in de begroting van dit jaar open te breken, kreeg de steun van zeven oppositiepartijen. Maar de regeringspartijen, D66 en GroenLinks waren tegen.

De hele Kamer steunde wel een motie van VVD, PvdA en ChristenUnie die Rutte vraagt te blijven onderzoeken of het niet toch mogelijk is om onder de extra bijdrage van maximaal 500 miljoen euro uit te komen. Rutte beloofde te knokken zolang het kan, maar zei er bij dat de kans op succes ,,erg klein'' is.

Terug naar boven