r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

GroenLinks: 'Schrap veto in EU tegen belastingafspraken'

dinsdag 21 mei 2013, 7:00

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks wil dat EU-landen niet langer een veto kunnen uitspreken tegen Europese belastingafspraken. Alleen dan kan belastingontwijking daadkrachtig worden aangepakt. Nu wordt belastingbeleid in de EU nog vooral als een nationale aangelegenheid beschouwd. Eén lidstaat kan daardoor Europese wetgeving tegen belastingontwijking blokkeren.

Dit staat in het Actieplan Belastingontwijking dat GroenLinks dinsdag heeft gepresenteerd. Het bestrijden van belastingontwijking staat woensdag centraal tijdens een EU-top in Brussel.

Het actieplan van GroenLinks bevat tien punten. De partij wil onder meer dat het bankgeheim in alle lidstaten in de EU wordt afgeschaft, dat er een Europees minimumtarief voor vennootschapsbelasting komt en dat bedrijven verplicht worden tot openheid over hun activiteiten per land.

In Nederland zou het voor bedrijven minder makkelijk moeten worden om via postbusconstructies belastingvoordeel te verkrijgen. Ook moet Nederland de gaten in zijn belastingverdragen met andere landen dichten.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver en Europarlementariër Bas Eickhout ondermijnt belastingontwijking de wereldwijde solidariteit. ,,Met dank aan Nederland lopen overheden die grote tekorten hebben, zoals Griekenland, Spanje of ontwikkelingslanden, jaarlijks miljarden belastinginkomsten mis.''

Terug naar boven