r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hollande wil eigen regering voor eurozone

donderdag 16 mei 2013, 20:04

PARIJS (ANP) - De eurozone moet een eigen ,,economische regering'' krijgen, met een ,,echte president''. Die moet elke maand bijeenkomen en onder meer de belastingstelsels van de 17 eurolanden harmoniseren.

Dit is een van de vier punten van het ,,Europees initiatief'' dat de Franse president François Hollande donderdagavond presenteerde. De socialist, die nu een jaar president is, wil tevens een Europees plan tegen belastingfraude en een werkgelegenheidsplan voor jongeren dat over 6 miljard euro moet kunnen beschikken.

Het financieel-economisch beleid van de eurozone wordt nu aangestuurd door de ,,eurogroep'', de vergadering van de 17 ministers van Financiën, voorgezeten door de Nederlander Jeroen Dijsselbloem.

Geen enkele president van de Vijfde Republiek was na 1 jaar in het Elysée-Paleis zo onpopulair als Hollande nu, aldus Le Monde. Veel Fransen verwijten het staatshoofd dat hij te weinig heeft gedaan tegen de recessie en de werkloosheid. In het ,,jaar II'' van zijn mandaat moet er volgens Hollande een ,,offensief'' worden gevoerd voor meer economische groei.

Terug naar boven