r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Koenders deze week leider VN-missie Mali

dinsdag 14 mei 2013, 19:03

DEN HAAG (ANP) - Deze week wordt Bert Koenders benoemd tot hoofd van de VN-missie in Mali. Dat meldden welingelichte bronnen dinsdag. Hij is op dit moment nog speciaal vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Ivoorkust.

Koenders gaat dan leiding geven aan de 12.600 man sterke VN-vredesmacht Minusma. De VN-Veiligheidsraad stemde eind vorige maand in met de oprichting van de vredesmacht die vooral uit Afrikaanse militairen zal bestaan. De blauwhelmen gaan op 1 juli aan de slag. Later die maand staan er verkiezingen gepland. Een belangrijke opdracht voor Koenders is om die vrij en eerlijk te laten verlopen.

Franse troepen begonnen begin dit jaar een militaire operatie in Mali om moslimextremisten uit het noorden te verjagen. Parijs wil tot eind dit jaar 1000 militairen in het Afrikaanse land houden.

De 54-jarige Koenders zat 10 jaar in de Tweede Kamer voor de PvdA. Hij was minister voor Ontwikkelingssamenwerking van februari 2007 tot februari 2010 in het kabinet-Balkenende IV. Achter de schermen heeft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken druk gelobbyd om de benoeming rond te krijgen.

In Brussel komen woensdag op initiatief van de Europese Unie meer dan 100 landen en organisaties bijeen voor een donorconferentie over de wederopbouw van Mali.

Terug naar boven