r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Toekomst 1 en 2 eurocenten ongewis

dinsdag 14 mei 2013, 12:50

BRUSSEL (ANP) - De euromunten van 1 en 2 cent kunnen verdwijnen. Dat is een van de vier voorstellen van de Europese Commissie dinsdag. De productie en de verspreiding van de muntjes zijn verlieslatend en bovendien betalen slechts weinigen met de eurocenten.

Vier mogelijke scenario's zijn opgesteld. Zo zou de productie van de muntjes goedkoper gemaakt kunnen worden door bijvoorbeeld andere materialen te gebruiken. Een andere optie is het in een kort tijdbestek uit de markt halen van de muntjes. Dan zou er vanaf een afgesproken datum niet meer met de eurocenten betaald kunnen worden.

Het uit de markt halen zou ook gefaseerd kunnen. Dan stopt de productie van de nieuwe muntjes en zo zouden de eurocenten langzaamaan verdwijnen. Een laatste optie is dat er helemaal niets verandert.

Een voorkeur voor een van de opties heeft het dagelijks bestuur van de EU nog niet. De commissie gaat in overleg met verscheidene partijen en hoopt zo een besluit te kunnen nemen.

Het gebruik van de eurocenten verschilt ook per euroland. Zo ronden winkels in Nederland bedragen af op 5 cent, maar in België worden prijzen nog op de cent precies afgerekend.

Delen

Terug naar boven