r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Verhuur | Patiënt: klant of koning?, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 31 mei 2013 19:30
plaats Amsterdam
locatie Café De Balie Toon locatie
aanwezigen F.H.G. (Frank) de Grave e.a.
organisatie De Balie

Het is geen nieuws dat het eigenlijk best goed gaat met de zorg in Nederland. Letterlijk. De berichten die het nieuws halen zijn vaak negatief van toon: het kost weer eens teveel, een arts begaat een medische misser of er is weer een nieuw dodelijk griepvirus ontdekt. Is er dan helemaal geen reden voor optimisme? Zeker wel.

In Nederland heeft bijna iedereen toegang tot hoogwaardige zorg. Onze artsen en verpleegkundigen zijn goed opgeleid en de patiënt is over het algemeen tevreden. Niks meer aan doen zou je zeggen. Toch staat er hoop op stapel voor de Nederlandse zorgsector, niet in de laatste plaats als het gaat om de rol van de patiënt.

Wie is dat nou eigenlijk? Ben je consument, klant, koning, of juist patiënt en zorgbehoevend? Het maakt ook veel uit met wie je praat: verzekerden worden door hun verzekeringen behandeld als klanten, en zijn vervolgens als patiënten steeds mondiger en recenseren hun arts op internet. Daarnaast wordt specialistische zorg steeds meer geconcentreerd, terwijl jeugd- en ouderenzorg ‘dichtbij de mensen’ moet worden georganiseerd, wat ook weer goed zou zijn voor “de zorgconsument”.

Wat betekenen al deze veranderingen voor de zorg in Nederland? En gaan er hiermee op vooruit? Om antwoord te geven op deze vragen organiseren de Jonge Socialisten in de PvdA en het CDJA een debat met vier experts uit de zorgsector met diverse achtergronden:

  • Frank de Grave: voorzitter Orde van Medisch Specialisten en senator voor de VVD
  • Wilna Wind: directeur patiëntenfederatie NPCF
  • Diana Monissen: bestuursvoorzitter Friesland Verzekeraar
  • Peter Vonk: Huis- en studentenarts in Amsterdam

Ook zullen twee gastsprekers het woord nemen om vanuit hun eigen perspectief een visie op de zorg te presenteren:

  • Malou van Hintum: freelance columniste met bijzondere interesse voor de GGZ
  • Charlotte Kruydenberg: voorzitter KNMG Studentenplatform

TOEGANG IS GRATIS.


Inhoud

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...

Terug naar boven