r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Debat 'Bijensterfte in Europa', Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 13 juni 2013 19:00 - 22:15
plaats Den Haag
locatie Filmhuis Den Haag Toon locatie
aanwezigen A. Klom, J. (Joke) de Geus, M. (Michael) Kester, J.C. (Koos) Biesmeijer e.a.
organisatie Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland (EUinNL), Montesquieu Instituut (MI)

De Europese Commissie wil in gesprek met de Nederlandse bevolking. Dit doet zij onder meer in een reeks van debatten over actuele thema's die van belang zijn voor de Nederlandse burgers.

Delen

Inhoud

1.

Bijen in Europa

Bijen spelen een belangrijke rol in ons ecosysteem en leveren een jaarlijkse bijdrage ter waarde van 22 miljard euro aan de landbouw in de EU. Maar de afgelopen jaren gaat het slecht met de bijen. Bijensterfte neemt zowel in Nederland als in andere lidstaten van de Europese Unie steeds meer toe. Wat is er aan de hand met de bijen? Heerst er een virus of zorgt het gebruik van grote hoeveelheden pesticiden voor de massale bijensterfte? Of is er een combinatie van factoren waardoor bijen het zo moeilijk hebben? Denk bijvoorbeeld ook aan de industrialisering van de honingsector.

De Europese Commissie maakt zich zorgen om de achteruitgang van de bijenstand. EU-lidstaten zouden moeten samenwerken om de bijenpopulatie gezond te houden, maar de lidstaten zijn onderling nog te verdeeld voor een gemeenschappelijke aanpak omdat de oorzaken van de bijensterfte niet duidelijk is. De Europese Commissie wil de EU-lidstaten verbieden om pesticiden te gebruiken in de landbouw. Dit gif, de zogeheten neonicotinoiden, zou dodelijk zijn voor bijen. Wat kan de Europese Commissie nog meer doen om de bijen te beschermen? En wat zijn de gevolgen voor de mens en milieu als de bij uitsterft?

2.

Film en debat

Op 13 juni organiseert de Nederlandse Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in samenwerking met het Montesquieu Instituut een debat naar aanleiding van de film 'More than Honey'. Deze film gaat in op de vraag hoe het kan dat honderdduizenden kolonies van bijen lijken te verdwijnen.

Heeft u suggesties om de bijensterfte aan te pakken? Debatteer na de film mee, en laat de Europese Commissie weten wat uw ideeën zijn om de bijen en daarmee ons ecosysteem te beschermen.

De panelleden zijn onder andere:

Na afloop zal Andy Klom, hoofd van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie te Nederland een slotwoord verzorgen. Het debat staat onder leiding van moderator Frits Bloemberg.

3.

Praktische informatie

Datum: donderdag 13 juni, 19:00 - 22:15 uur

Locatie: Het Filmhuis, spui 191 te Den Haag

Kosten: Bezoek aan film en debat is gratis

4.

Trailer

De film More than Honey heeft op diverse filmfestivals awards gewonnen, onder andere voor Beste Documentaire.

5.

Aanmelden

Wegens grote belangstelling is de film uitverkocht. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.


6.

Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland (EUinNL)

Als vertegenwoordiging van Brussel heeft deze instelling twee kerntaken: pers- en publieksvoorlichting en het rapporteren van gebeurtenissen in Nederland aan Brussel. Daarnaast onderhoudt de Vertegenwoordiging diplomatieke relaties met onder andere ambassades en ministeries in Nederland.

Het communiceren van de Europese boodschap naar de Nederlander gebeurt op verschillende manieren. Medewerkers beantwoorden bijvoorbeeld vragen en geven workshops of lezingen door het land. Ook organiseert en subsidieert de Vertegenwoordiging nationale en lokale projecten.

7.

Montesquieu Instituut (MI)

Het Montesquieu Instituut is een multidisciplinair onderzoeks- en onderwijsinstituut op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in Nederland én Europa.

Het instituut werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streeft ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers én belangstellende burgers te brengen.

8.

Meer over...

Delen

Terug naar boven