r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nieuw 5-eurobiljet in omloop

donderdag 2 mei 2013, 10:42
gewijzigd

RIJSWIJK (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag het nieuwe biljet van 5 euro in omloop gebracht. De nieuwe biljetten zijn beter beveiligd dan de huidige, die in 2002 werden ingevoerd. Ook gaat het langer mee: 13 maanden.

Er zijn voor de eurozone 2,9 miljard biljetten gemaakt. Ongeveer 60 miljoen daarvan komen geleidelijk in Nederland in omloop.

Het biljet heeft drie nieuwe echtheidskenmerken: een portretwatermerk, een portrethologram en een smaragdgroen cijfer. De meest in het oog springende aanpassing is de verplaatsing van het getal 5, van de linkerbovenhoek naar het midden van het biljet.

Het vijfje is het eerste biljet uit de nieuwe Europaserie. De komende jaren worden alle eurobiljetten vervangen. De oude biljetten blijven geldig, maar zullen geleidelijk aan worden ingetrokken. Uiteindelijk zal er niet meer met de oude briefjes betaald kunnen worden, maar de datum waarop dit zal plaatsvinden wordt volgens De Nederlandsche Bank (DNB) ruim van tevoren aangekondigd.

In Nederland is de DNB verantwoordelijk voor de invoering. In maart waren er ruim anderhalf miljard oude 5-eurobiljetten in de omloop.

Terug naar boven