r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Weer kritiek Bundesbank op crisisbeleid ECB

vrijdag 26 april 2013, 7:28
gewijzigd

BERLIJN (ANP) - De Duitse centrale bank, de Bundesbank, uit opnieuw scherpe kritiek op het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) ten aanzien van de eurocrisis. Dat blijkt uit een vertrouwelijk opiniestuk waarop het dagblad Handelsblatt de hand heeft weten te leggen.

Vooral het plan voor steunaankopen van schuldpapier van zwakke eurolanden moet het weer ontgelden. De ECB neemt volgens de Bundesbank te veel risico door doelgericht obligaties met een slechtere kredietwaardigheid te kopen, en brengt bovendien de eigen onafhankelijkheid in gevaar.

De mogelijkheid tot steunaankopen om de rente op staatspapier te drukken, waar tot dusver nog geen enkel euroland gebruik van heeft gemaakt, is aan strenge voorwaarden verbonden. De Bundesbank betwijfelt echter of de ECB daadwerkelijk bij machte is met zo'n programma hervormingen af te dwingen.

Het document is gericht aan het grondwettelijk hof in Karlsruhe, dat zich in juni buigt over Duitse klachten tegen het permanente reddingsfonds voor noodlijdende eurolanden (ESM). Daarbij komt waarschijnlijk ook het ECB-beleid ter sprake. Handelsblatt publiceerde citaten eruit donderdagavond op zijn website.

De Bundesbank waarschuwde al eerder dat de ECB veel verder gaat dan zijn mandaat met zijn hulp aan de zwakkere broeders in de eurozone. De bank stelde ook nu dat het niet de taak is van de ECB om te voorkomen dat landen die het financieel niet kunnen bolwerken, de muntunie verlaten.

Formeel heeft de ECB tot taak de prijsstabiliteit te waarborgen in de landen waar met euro's wordt betaald. De huidige president Mario Draghi meent dat het ruime monetaire beleid dat de centrale bank voert om de crisis te bezweren, daaraan bijdraagt. Met name Duitsland vreest dat het op termijn juist inflatie in de hand werkt.

Delen

Terug naar boven