r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Nieuws uit de provincie: 'Europees Parlement' vergadert in Breda

maandag 22 april 2013

DEN HAAG (PDC) - In 2013 vindt het Model Europees Parlement (MEP) Noord-Brabant-Vlaanderen voor het eerst plaats in Breda, Onderwijsstad 2012-2013. Staatssecretaris Weekers van Financiën en wethouder Boelema van Onderwijs en Jeugd verrichten de officiële opening op maandag 22 april om 11.15 uur op de Koninklijke Militaire Academie op het Kasteel van Breda. Het MEP is een simulatie van het Europees Parlement, waarbij scholieren uit de bovenbouw van het vwo de Europese politiek nabootsen. Ruim 200 leerlingen van 13 scholen uit Brabant en 13 scholen uit Vlaanderen uit de 4e klas VWO doen mee aan het programma.

Een week lang zijn de leerlingen te gast in Breda. Zij komen bijeen in commissievergaderingen, lobbyen onder elkaar en debatteren over resoluties. De aangenomen resoluties worden ook daadwerkelijk aangeboden aan de Europese Commissie.

Het MEP vindt elk jaar plaats, beurtelings in Vlaanderen en in Noord-Brabant. Wethouder Saskia Boelema: “Ik ben blij dat het Model Europees Parlement dit jaar in Onderwijsstad Breda plaatsvindt. Ons onderwijs is steeds internationaler georiënteerd, van basisonderwijs tot universiteit, en dit jeugdparlement is daar een mooi voorbeeld van. De week van 22 april hebben we ook uitgeroepen tot ‘Week van de Internationalisering’. Ik vind het daarnaast een geweldige manier voor jongeren om zich bewust te worden van democratische processen, om te ontdekken welke onderwerpen op de Europese agenda staan, en om zich te realiseren op welke manier de besluitvorming in Europa ook direct gevolgen heeft voor hun eigen leven hier”.

Het Stedelijk Gymnasium organiseert de conferentie en is zelf al jaren één van de deelnemende scholen. Ook leerlingen van het Newman College en KS Etten-Leur doen mee. Door deel te nemen aan het MEP doen leerlingen ervaring op met het bedenken van oplossingen voor grensoverschrijdende problemen binnen de Europese Unie. In de rol van Europarlementariërs maken zij in een simulatiezitting van het Europees Parlement kennis met het complexe proces van Europese besluitvorming en krijgen ze inzicht in het belang van de samenwerking tussen de verschillende EU-lidstaten. Zo kunnen jongeren ontdekken wat de mogelijkheden van een Verenigd Europa in een mondiale samenleving zijn.

Terug naar boven