r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Bijen raken de weg kwijt door pesticide

maandag 22 april 2013, 9:33

DEN HAAG (PDC) - Pesticiden en insecticiden zorgen ervoor dat bijen hun oriëntatievermogen kwijtraken. Dat leidt volgens wetenschappers en imkers tot grootschalige sterfte. 

Een experiment van het Franse Nationaal Instituut voor Landbouwonderzoek wijst uit dat bijen blootgesteld aan insecticide minder goed hun weg weten terug te vinden naar de bijenkasten. Bij het experiment, met meer dan 650 bijen, kreeg de ene helft van de bijen een suikeroplossing met een zeer lage dosis insectiside. De ander helft kreeg geen insecticide. Bij de insecticide-groep keerde een aanzienlijker hoger percentage bijen niet terug.

'De negatieve gevolgen van pesticiden en insecticiden op bijen zijn veel grote dat de positieve gevolgen die aan deze chemische producten kan worden toegeschreven.' Dat zegt Matthias Wüthrich, directeur van het internationaal bijenproject van. Twee weken geleden publiceerde Greenpeace een rapport waarin de zeven meest schadelijke pesticiden staan beschreven. 

De sterftecijfers afkomstig uit imkers uit Spanje zijn alarmerend. In normale omstandigheden sterft er tussen de 5 en 10 procent van de bijen. Momenteel ligt dit percentage tussen de 25 tot 30 procent. Bijen zijn een erg belangrijk onderdeel van de voedselketen.

Bron: de Trouw

Delen

Terug naar boven