r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Promotie: Burgerforum Kiesstelsel minder effectief door groepsdynamiek, Utrecht

Kalender (Bron: swedeandsour / iStock.com)
swedeandsour / iStock.com
datum 17 mei 2013 12:45
plaats Utrecht
locatie Academiegebouw Toon locatie
organisatie Universiteit Utrecht (UU)

De effectiviteit van het Burgerforum over de hervorming van het kiesstelsel lijkt aanzienlijk verminderd als gevolg van de groepsdynamiek. De creativiteit, het probleemoplossend denken, het kritisch denken en het leren in het Burgerforum namen af. Dat concludeert Manon de Jongh in haar promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht. Haar onderzoeksresultaten lijken te onderstrepen hoe belangrijk goede facilitering en een goed groepsproces zijn voor het bereiken van succesvol resultaat. Het onderzoek is daarom waardevol voor iedereen die zich bezighoudt met burgerparticipatie, democratische en bestuurlijke vraagstukken en het begeleiden van groepen.

In 2006 stelde het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het Burgerforum in. De Nederlandse regering was de eerste ter wereld die een dergelijk grootschalig nationaal forum organiseerde en daarmee 140 burgers gedurende negen maanden betrok bij een zaak van publiek belang. In haar onderzoek heeft Manon de Jongh zich verdiept in de manier waarop de groepsdynamiek in het Burgerforum Kiesstelsel de betreffende opdracht heeft geholpen of belemmerd, en wat dit betekent voor het faciliteren van soortgelijke groepen.

De groepsdynamiek stond de taakeffectiviteit van het Burgerforum in de weg. Daardoor zou het eindvoorstel van het Burgerforum minder vruchtbaar kunnen zijn dan het aanvankelijke potentieel van de groep suggereerde. De kritische dynamiek die in het Burgerforum ontstond, zou gecreëerd kunnen zijn door waargenomen bedreigingen, zoals het onzekere politieke klimaat, de grootte en diversiteit van de groep, de onbekende situatie (het Burgerforum was een experiment) en de complexe opdracht.

 

Datum en tijd:

17/5/2013 12:45

Locatie:

Academiegebouw, Domplein 29

 

Promovendus:

Manon de Jongh MA

Faculteit:

Faculteit Recht, Economie, Bestuur & Organisatie

Proefschrift:

Group dynamics in the Citizens' Assembly on Electoral Reform

Promotor 1:

Prof. dr. S.G.L. Schruijer


Delen

Terug naar boven