r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Kroatië klaar voor Europese Unie

dinsdag 26 maart 2013, 14:05
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Kroatië is klaar voor toetreding tot de Europese Unie op 1 juli dit jaar. Dat stelde de Europese Commissie in Brussel dinsdag.

De Kroatische autoriteiten hebben hard gewerkt en houden het tempo erin bij de hervormingen, aldus de commissie in haar laatste rapport over de Kroatische voorbereidingen voor het EU-lidmaatschap. Volgens Brussel heeft de regering in Zagreb gedaan wat van haar werd verwacht.

Kroatië wordt de 28ste lidstaat van de unie. Nederland kondigde al aan de grens voor werknemers uit Kroatië nog zeker 2 jaar dicht te houden als het land op 1 juli lid is geworden.

Ook de Nederlandse regering vindt dat Kroatië klaar is de zware verplichting van het EU-lidmaatschap op zich te nemen, aldus minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) dinsdag. ,,Kroatië heeft de afgelopen jaren onder strak toezicht van de EU gestaan. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen.''

Maar Timmermans wijst erop dat rechtsstaat en democratie nooit af zijn: ,,Niet in Kroatië en niet in de andere landen van de EU.''

Nederland wil dat de EU-lidstaten elkaar op die gebieden beter in de gaten gaan houden en desnoods kunnen ingrijpen als er iets niet in orde is. Samen met zijn Duitse, Deense en Finse collega kaartte Timmermans dit streven onlangs al aan bij de Europese Commissie.

Terug naar boven