r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kamer kiest voor Nederlandse(r) bril

woensdag 13 maart 2013, 17:04
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat voortaan door een iets Nederlandse(r) bril naar sommige onderwerpen kijken. Het parlement rekende dinsdag af met een pro-Europees standpunt uit 1980. Het ging destijds om een motie van VVD, D66 en CDA, die bepaalde dat bij twijfel over beslissingen toch vooral het Europese integratieproces voor ogen moest worden gehouden.

Kees van der Staaij van de SGP en Arie Slob van de ChristenUnie vonden dat daarmee werd opgeroepen tot 'een per definitie EU-conforme interpretatie van de grondwet'. Zij kregen dinsdag een meerderheid voor een nieuwe motie om de oude uit de wereld te helpen.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans zat niet op de motie te wachten. Zo liet hij in een schriftelijke reactie weten op de motie van de leden van der Staaij en Slob over de uitleg van de Nederlandse Grondwet. 

Minister Timmermans vreest dat er twijfel wordt gezaaid over Nederland als EU-lid terwijl er in de praktijk niks verandert. Het ging er volgens hem bij de motie van 1980 niet om dat de grondwet conform de EU uitgelegd zou worden. Het was de bevestiging van een bepaling uit 1964 van het Europese Hof van Justitie, dat Europees recht boven nationaal recht staat en dat het EU-lidmaatschap tot juridische en politieke verplichtingen leidt. Maar daarom hoeft Nederland nog helemaal niet in te stemmen met elk initiatief dat leidt tot verdere Europese integratie.

Volgens een woordvoerder van de SGP komt het nauwelijks voor dat de ene motie de andere herroept. CDA en VVD waren nu ook voor de nieuwe motie

Delen

Terug naar boven