r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tevredenheid over Duits standpunt Schengen

woensdag 6 maart 2013, 16:53
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Dat Duitsland met een veto dreigt om de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de paspoortvrije Schengenzone te voorkomen, stemt minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken tot tevredenheid. Hij zei dat woensdag in de Tweede Kamer.

,,Ik vind wel prettig dat een ander land hier eens het voortouw neemt'', verklaarde de bewindsman. Vroeger konden andere landen zich volgens hem verschuilen achter de brede rug van Nederland, dat lang de grootste tegenstander was tegen toetreding van beide landen.

De Duitse minister Hans-Peter Friedrich van Binnenlandse Zaken liet deze week in het blad Der Spiegel weten desnoods zijn veto te gebruiken om te voorkomen dat beide landen lid worden van Schengen. De Nederlandse positie in deze kwestie is trouwens niet veranderd, zei Timmermans.

Ook staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) benadrukte woensdag in de Tweede Kamer dat Nederland en Duitsland op dit punt een lijn trekken. De Kamer blijft tegen een snelle toetreding van Bulgarije en Roemenië tot Schengen. Overigens is een veto nu niet aan de orde, omdat in de vergadering van Europese ministers van deze week geen knopen worden doorgehakt over Bulgarije en Roemenië.

Volgens Timmermans is er wel degelijk oog voor de gevoeligheden in Boekarest. Voorkomen moet worden dat Bulgaren worden weggezet als tweederangs-EU-burgers. Er wordt dan ook wel degelijk gewezen op verbeteringen die in Roemenië zijn bereikt. Maar die zijn nog onvoldoende, voegde hij eraan toe.

In een kritisch rapport van begin dit jaar riep de Europese Commissie (het dagelijks bestuur van de EU) de regering in Boekarest op meer vaart te maken met de hervormingen van het juridisch systeem en de rechtsstaat. Ook moet ze meer doen aan de bestrijding van de corruptie. Teeven zei woensdag dat er wel positieve punten zitten in de laatste rapporten, maar dat er ook nog zorg bestaat of Bulgarije en Roemenië nu echt vooruitgang hebben geboekt.

Terug naar boven