r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederlandse visserijsector ongelukkig met akkoord over verbod bijvangst

woensdag 27 februari 2013, 13:24

RIJSWIJK (ANP) - Vissers vrezen voor het voortbestaan van de Noordzeevloot als Europese plannen om overbevissing tegen te gaan doorgang vinden.

EU-ministers van Visserij zijn woensdag overeengekomen dat vissers hun bijvangst op termijn niet meer terug mogen gooien in zee. Vissen wordt daardoor echter een stuk minder rendabel met als gevolg dat visserijbedrijven failliet zullen gaan, zeggen Gerard van Balsfoort, voorzitter van de Redersvereniging voor de Zeevisserij, en Pim Visser, directeur van de kotterorganisatie VisNed.

,,Als wij ondermaatse vis en niet-commerciële soorten verplicht aan land moeten brengen, ontstaat er een probleem. Er is helemaal geen markt voor, en in Nederland zijn geen vismeelfabrieken'', stellen de belangenhartigers. Zij benadrukken dat vis voor vismeel op de visafslag in Den Helder, Scheveningen, IJmuiden of Urk ook veel minder zal opleveren.

De visserijsector ziet liever een besluit tot het geleidelijk terugbrengen van de bijvangst, dan meteen het zwaarste geschut van een verbod. ,,Veel vissers hebben het al heel moeilijk vanwege hoge brandstofprijzen. En in Europa wordt het grootste deel van de visconsumptie reeds geïmporteerd, onder meer uit Azië. Onze vissers krijgen straks op de veiling dus onvoldoende betaald voor hun vis.''

Het Europees Parlement moet zich nog over de afspraken buigen, maar Van Balsfoort vreest het ergste. ,,Er zijn ook praktische problemen. Wat als er kabeljauw tussen de andere vis zwemt en meegevangen wordt? Moeten vissers dan ook quotum gaan inkopen voor kabeljauwen die toevallig in het net belanden?''

Vooral de vissers die met kotters de Noordzee bevaren, worden gedupeerd. Dat is een gemengde visserij op schol, tong, kreeftjes en garnalen, waarbij relatief meer bijvangst plaatsvindt. ,,Bij vis die op de bodem zwemt, is de kans groter dat er ook andere vissen in de netten komen. Haring daarentegen zwemt in scholen bij elkaar midden in de waterkolom. Dan is het aandeel onbedoelde bijvangst altijd veel kleiner'', aldus Van Balsfoort.

Nederland telt ongeveer 500 Noordzeekotters, met in totaal zo'n 2000 zeegaande vissers. Zij vissen voornamelijk op tong.

Terug naar boven