r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederland tegen Europese toetsing partijen

donderdag 7 februari 2013, 9:38
gewijzigd

STRAATSBURG (ANP) - De Nederlandse regering wil niet dat het Europees Parlement de opvattingen van Europese politieke partijen gaat toetsen. Veel landen zouden de zorgen van Nederland delen.

Dat verklaarde minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) woensdag in het Europees Parlement (EP) in Straatsburg. Hij was daar om medestanders te vinden voor het Nederlandse standpunt. ,,Het is ongebruikelijk om dat hier te doen, maar ik vind het belangrijk als democraat en uit verantwoordelijkheid voor de grondwet'', zo zei hij.

Plasterk ageert tegen voorstellen van de Europese Commissie in Brussel, die werden opgesteld op verzoek van het EP. Brussel en het parlement willen voor Europese politieke partijen een juridische status op Europees niveau. Met een erkenning krijgen zij recht op Europese subsidies.

Plasterk zegt elke versterking van de Europese democratie zeer te verwelkomen. Maar het voorstel dat het EP officieel elke nieuwe Europese partij inhoudelijk moet toetsen, gaat hem een stap te ver. Het is onwenselijk dat een parlement zelf gaat bepalen wie het toelaat in zijn midden, vindt de minister: ,,Of een partij legaal is, moet een rechter maar beoordelen. De rest is aan de kiezers.''

Op dit moment zijn de meeste Europese partijen als Belgische verenigingen zonder winstoogmerk (vzw) geregistreerd. Vorig jaar ontvingen 13 Europese politieke partijen geld uit Brussel, onder toezicht van het EP.

Delen

Terug naar boven