r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

CDA: minder macht voor Brussel

dinsdag 5 februari 2013, 6:46

AMSTERDAM (ANP) - Nederland moet bevoegdheden terughalen uit Brussel. Dat zegt CDA-leider Sybrand Buma dinsdag in De Volkskrant. De EU moet volgens hem geen besluiten nemen over zaken die nationaal kunnen worden geregeld. ,,We moeten af van het idee dat als je minder Europa wilt, je dan meteen tegen Europa bent'', vindt Buma.

De Tweede Kamer praat later op de dag over de kritische speech over de EU van de Britse premier David Cameron. ,,Hij heeft gelijk. We moeten nu zeggen: ho, even terug naar waar Europa ook alweer om ging'', zegt Buma.

Als voorbeeld noemt Buma kwesties als persvrijheid, de regels voor zwangerschapsverlof, het energielabel voor woningen en bemoeienis met het milieubeleid. Daar kan de Tweede Kamer prima zelf beslissingen over nemen, betoogt hij. Ook het vrouwenquotum voor bedrijven, een Europese apk voor auto's, regels voor het toewijzen van sociale huurwoningen en de Europese pensioenrichtlijn die op het moment wordt opgesteld, zijn Buma een doorn in het oog.

Op financieel-economisch gebied moet de EU wel het voortouw nemen, vindt de CDA-leider. ,,Europa moet één blok zijn op het gebied van economie en financiën. Alleen zo kunnen we de concurrentie in de wereldeconomie aan. Daar zit ook de kracht van Europa en dat moeten we blijven versterken.''

Het kabinet maakt al een lijst met zaken waarover Brussel meer en minder te zeggen moet krijgen. Dat gaat niet leiden tot een herdefiniëring van de relatie met de EU en ook niet tot uitzonderingsposities, stelden premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans eerder in een brief. Bovendien gaat het alleen om al eerder bij Brussel neergelegde verantwoordelijkheden.

Het gaat Buma allemaal niet snel genoeg: ,,Het kabinet heeft nu al maanden de tijd gehad om te bedenken welke bevoegdheden terug moeten naar Den Haag. Rutte moet nu ook leveren.'' En: ,,Volgende week beslissen de Europese leiders over de meerjarenbegroting. Dan moet je nu je visie al klaar hebben. In plaats daarvan sukkelt Rutte achter de discussie aan'', vindt hij.

Delen

Terug naar boven