r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Oppositie roept om aftreden Spaanse premier Rajoy

zondag 3 februari 2013, 21:06
gewijzigd

MADRID (ANP/RTR) - De Spaanse oppositieleider Alfredo Perez Rubalcaba van de socialistische partij PSOE heeft premier Mariano Rajoy zondag opgeroepen om af te treden. De conservatieve premier wordt beschuldigd van corruptie. Daardoor is Rajoy eerder een nieuw probleem geworden dan een oplossing voor Spanje, zei Rubalcaba op een persconferentie.

Spanje zit al vijf jaar in een zware recessie waarvan het einde nog niet in zicht is. Meer dan een kwart van de beroepsbevolking (26 procent) is werkloos. Spanje heeft daarmee het hoogste werkloosheidspercentage in de Europese Unie.

Rajoy ontkende zaterdag met klem dat hij en andere prominenten van zijn Partido Popular (PP) zwart geld hebben aangenomen, zoals de gezaghebbende krant El Pais donderdag berichtte op basis van documenten van een geheime boekhouding van PP. Rajoy zou in 11 jaar meer dan 250.000 euro hebben geïncasseerd.

De premier zei dat hij al zijn belastingaangiftes zal publiceren om aan alle aantijgingen een einde te maken.

Zijn ontkenning weerhield demonstranten in verschillende steden er niet van om de straat op te gaan om Rajoy's aftreden te eisen. In de hoofdstad Madrid werd zaterdag de oproerpolitie ingezet om het hoofdkwartier van PP af te schermen voor demonstranten.

Delen

Terug naar boven